27. 4. 2009.

Barska rivijera

Grad i luka u južnom dijelu Crnogorskog primorja. Najveći primorski grad u Crnoj Gori smješten je u sjeveroistočnom dijelu Barskog zali-va, u podnožju planine Rumije. Današnji Bar (ranije Novi Bar ili Pristan ) počeo se jače razvijati tek u drugoj polovini 20. vijeka. Izgradnjom luke, započete 1952., grad je razvio nove privredne dje-latnosti i privukao doseljenike. Nakon izgradnje željezničke pruge, barska luka dobija na još većem značaju, a ubrzo postaje jedna od vodećih u bivšoj Jugoslaviji. Preteča današnje urbane sredine Bar - Stari Bar bio je Stari Bar, udaljen od mora samo 3km. Nakon Rimske i Vizantijske vlasti pripao je državi stefana Nemanjica, a sredinom 15. vijeka dolazi na kratko pod Mletačku vlast.

Turci su ga osvojili 1571. a tek nakon tri vijeka pripao je Crnoj Gori. U drugoj polovini 19. vijeka počinje izgradnja manje luke na obali mora i jezgra današnjeg Novog Bara. Vodeći privredni značaj sada imaju tu-rizam i saobraćaj. Pored Bara nalazi se vodeći turistički centar u Opštini, Sutomore. Pored Sutomora, tu su još Čanj, Šušanj, Veliki Pijesak, Virpazar ....

Bar je moderan grad širokih bulevara, okružen mediteranskim rastinjem, pre-dstavlja najveći turističko-nautički centar na ulazu u Jadransko more.O burnoj istoriji ovoga grada svjedoče brojni kuturno-istorijski spomenici od kojih je najznačajniji Sta-ri Bar, udaljen par km od obale. Ostaci nekadašnjeg grada danas su nijemi svjedoci mnogobrojnih osvajača i različitih kultura.Razglednicu Bara danas čine: turistički objekti, restorani, sportski tereni, trgovine i marina od 1050 vezova.Područje Bara smješteno je u jugoistočnom dijelu Crne Gore na obali Jadranskog mora i zahvata površinu od 505 km2. Dužina morske obale iznosi 46 km, od čega su 9 km plaže, a dužinom od 65 km izlazi na Skadarsko jezero.Na području barske opštine živi oko 40.000 stanovnika skoncentrisanih uglavnom u naseljima visokog stepena urbanize-cije. Pošto su sela saobraćajno veoma pristupačna,radi se o izuzetno kultivisanom Pri-morsko-Jezerskom području. Ova sredina poznata je po multinacionalnoj i multiko-nfensionalnoj strukturi stanovništva sa izgradenim standardima tolerancije u medju- ljudskim odnosima. Dobra tradicija zajedničkog bitisanja na ovom prostoru, netipična za balkansko okruženje,nije bila pomućena ni brojnim državno političkim lomovima kroz istoriju.Zanimljivo obilježje karakteristično za stanovništvo ovoga područja je da se mikrolokaliteti međusobno razlikuju što se posebno ispoljava kroz različita folklo-rna obilježja. Tako, na primjer, barsko područje, ima mnoštvo narodnih nošnji kakvim se teško mogu pohvaliti ostali krajevi Crne Gore. Možda bi se, upravo kroz definiciju ''Sklad ostvaren kroz različitosti '', u najkraćem moglo okarakterisati stanovništvo Barske opštine.

Barska obala pruža se od rta Stolac, zaliva Pecin, rta i uvale Čanj, koja se nalazi izmedju hridi Velja ponta i rta Sapavića. U samom Baru gotovo i da nema prave plaže, s obzirom da je veći dio morske obale pretovoren u lučko pristaniste, pa se na najve-ćem dijelu obale u Baru nalaze dokovi za pristup teretnih i putničkih brodova.

Нема коментара:

Постави коментар