27. 4. 2009.

Crnogorsko primorje


Primorska Crna Gora ili Crnogorsko primorje zahvata uzak pojas između morske obale i planinskog niza Orjen - Lovćen - Sutorman - Rumija.
Površinom (11,5 % CG teritorije) i stanovništv-om (23,5 %) najmanja je crnogorska makroregija, ali je najgušce naseljena, dvostruko više od republičkog pro-sjeka. Obuhvata šest opština: Ulcinj, Bar, Budva, Tivat, Kotor i Herceg Novi. Manji i slabo naseljen sjeveroisto-cni dio opštine Ulcinj pripada Skadarskoj zavali odno-sno submediteranskoj Crnoj Gori. Na najnižem stepenu regionalizacije Crnogorsko primorje dijeli se na Boku kotorsku te Budvansku, Barsku i Ulcinjsku rivijeru. Zbog prirodnih, istorijskih i etnografskih specifičnosti Boke ponekad se u geografskim prikazima preostali dio primorske Crne Gore izdvaja kao Crnogorsko primorje u užem smislu.

Osnovna prirodna obilježja Crnogorskog primorja jesu relativno duga morska obala, usko priobalje, vrlo strma planinska barijera u neposrednom zaledju i prava sredozemna klima. Razudjenost obale je mala, osim u vrlo razgranatom Bokokoto-rskom zalivu. Područije od Sutorine ( Boka) do Budve gradjeno je od krednih, a od Budve do Ulcinja od trijaskih krečnjaka. Složenog geološkom sastavu i gradji prido-nose paleogene flišne zone kojih ima najviše u podruciju Boke, izmedju Kotora i Bu-dve te u dijelu Ulcinjskog primorja. Boka je reljefno najsloženiji dio primorja sa živo-pisnim i duboko uvucenim zalivom. Jugoistocno od Ulcinja pružaju se najveće priro-dne pjeskovite plaže na istocnoj obali Jadranskog mora.

Klima je sredozemna sa suvim i vrućim ljetima i kratkim i blagim zimama. Prosječna godišnja količina padavina iznosi 1300 - 2500mm/m2. U cijeloom primorju zastupljen je izraziti mediteranski padavinski režim: ljetnji mjeseci su sušni s vrlo malim količinama padavina, a najviše kišnog taloga imaju novembar i decembar. Prosječne godišnje temperature vazduha kreću se izmedju 15-16 C . Jul je posvuda najtopliji mjesec u prosjeku 23-25C, a januar najhladniji 7-9 C .Ljetnje žege danju ubla-žava maestral koji duva s mora a noću planinski vjetrovi koji se spuštaju s jače rashladjenog gorja. Apsolutne maksimalne temperature vazduha kreću se oko 40C, a tokom godine ima 15-25 dana sa maksimalnom temperaturom od oko 30 C . Zimi se prosječna temperatura vazduha ne spušta ispod 7 C.

Нема коментара:

Постави коментар