27. 4. 2009.

Sutomore



Sutomore je najpoznatije turističko mje-sto barske rivijere nastalo od ribarskog naselja. Danas raspolaže brojnim hotelima, resto-ranima kao i vikend naseljima u zaledju. Od brojnih spomenika prošlosti najveću pažnju izaziva crkva sv. Tekle sa pravoslvnim i kato-ličkim oltarom i ostaci benediktinskog manastira na Ratcu.

Sazidana od lomljenog kamena u XIII vijeku, crkva Sv. Tekle prvobitno je bila pravoslavna, da bi poslije unijašenja dobila i drugi, katolički oltar. Ova crkva i danas ima dva oltara, a posjećuju je i na njenom groblju se sahranjuju pripadnici obije vjeroispovijesti.



CRKVA SV. ROKA – Spič
Ostaci crkve Sv. Roka nalaze se u blizini Sutomora. Datiraju iz XIV vijeka. Iako je imala samo jedan oltar crkva je služila pravoslavcima i katolicima. Danas se nalazi u ruševinama.



Selo Gornja Brca specifična arhitektonsko ambijentala lokacija sa divnim kamenim kulama sa voltovima, u kojima se susrijeću materijali kamen, drvo i gvožde udaljena nekoliko stotina metara od sutomorske plaže. Ovo mjesto je bilo toliko privlačno da su u njemu još u 18 vijeku dolazile da ljetuju mlet-ačke kontese. Danas su prekrasne palate u Gor-njoj Brci napuštene i zaboravljene...

Нема коментара:

Постави коментар